Recent Posts

Posts RSS

Program Sireh Pulang ke Gagang 3, Yan Kedah

Alhamdulillah, 14-16 Ogos baru-baru ni, aku telah join program Sireh Pulang ke Gagang di Yan yang telah setahun aku tinggalkan. Aku sebelum balik ke Malaysia lagi dah semangat nak join bila Kak Aisyah gtau ada program masa aku cuti ni. Program ni diadakan di Rumah Anak Yatim Budi, Yan dimana program dimulakan dengan Motivasi untuk pelajar sekolah seterusnya Majlis Pelancaran Program Sireh Pulang ke Gagang peringkat Nasional oleh YB Senator Mejar Jeneral Dato' Haji Jamil Khir (B), Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Ok, berikut sedikit sebanyak cerita dan gambar yang berjaya aku capture sepanjang program;




JUMAAT
Aku dah pegi Yan sejak Khamis untuk persiapan sebelum program. Masa ni kami Tugas aku adalah pegi ke Sungai Petani untuk beli alatan program Motivasi esoknya. Lain-lain Santunian datang malam besoknye sebab masing-masing ada kelas. aku cuti...hahaha...

Mula-mula kami sampai dan dihidangkan Nasi Daging yang dibawa khas oleh abang Pozi dari Kepala Batas. Haji Mat, abang Daud ngan Nasir ditugaskan menjemput seluruh pelusuk masyarakat Kedah.

SABTU
Ok, ini hari pertama program dimulakan dengan sesi Motivasi kepada pelajar-pelajar yang bakal menduduki peperiksaan, sekitar 80 orang. Sesi pertama dimulakan dengan taklimat mengenai H1N1 yang disampaikan oleh 3 orang doktor Santunian kita, Dr Baihaqi, Dr Najwa dan Dr Nasir. Diagihkan gak mask serta sapu tangan untuk demo pencegahan H1N1. Motivasi ni sedikit sebanyak untuk membantu adik-adik untuk apply mana2 IPT lepas diorang habis SPM.

Suasan pagi hari Motivasi. Kelihatan 3 orang doktor kita sedang memberi penerangan dan adik-adik mencuba memakai mask dengan betul lepas dibetulkan oleh doktor2 kita ni

sekitar sesi LDK. Tengok si Effa, senyum semacam je.ni senyum sebab LDK ke, atau sebab aku tengah tangkap gamba? hahaha...Usamah memang pandai bemesra ngan budak2. tgk la gambar kat atas. Memang budak2 suka ngan dia

sesi petang dengan tarian poco-poco dan chicken dance. bukan adik2 yang enjoy, para fc yang bersungguh-sungguh menari. tula, zaman muda-muda dulu taknak belajar. sekarang baru tau nak belajar.akak-akak fc kita segan2 je bila ade kamera focus kat diorang.hahaha...


Lepas penat menari, program diteruskan dengan aktiviti ESQ (muhasabah diri) dimana moderatornya adalah fikri dan Najwa. Macam biasa, ada yang menangis, ada yang tido. Dan seperti biasa yang perempuan yang ramai nangis.

Berakhirlah sudah hari pertama program. Malam tu kami ke Tanjung Dawai menikmati ikan bakar fresh dari laut. Dan Alhamdulillah, rezeki kami, setelah tokei kedai tu diberitahu mengenai rombongan kami, tokei kedai tu pun kate "takpe kak, hari ni saya belanje semua anak2 santun ni.tak payah bayar, amal jariah..." bagus2, kami pun suke. Malam tu kami mengemas dewan untuk program pelancaran esoknya. Aku kena keep in maklumat semua Santunian, sampai mamai kepala aku. Kak Sham pun aku panggil kak Aisyah.haha, maaf kak....


AHAD
Okeh, sudah tiba hari Ahad, hari yang penting. Majlis pelancaran oleh Menteri Jabatan Perdana Menteri. Pagi tu ada Family Day YaPEIM bahagian Utara, tapi takde capture gambo pun. So, kita proceed ke majlis pelancaran je. Antara aktiviti yang dijalankan seperti pertandingan mewarna, pameran Ar-Rahnu YaPEIM, dan persembahan Hijjaz.

Encik Zambri bersama Hijjaz dan semasa persembahan. Waktu ni hari ujan, dan Hijjaz menjemput anak2 Rumah Budi menyanyi. Tak silap, diorang nyanyi lagu Ibu. Sedih dengar, ikhlas nyanyian diorang. Waktu ni gak la abang2 Hijjaz ni depan mata aku, beteri kamera habis. Sempat la borak2 kosong ngan diorang.

hari pelancaran tu hujan. So, mereka2 ni ditugaskan untuk memayungi tetamu2 yang datang. Ni main2 ni, asal nampak kamera, trus posing. Tengah bawak tetamu pun sempat wat peace..hahaha

haa, bukan senang nak pakai pakaian camni. Ni sempena gimik pelancaran program Sireh Pulang ke Gagang oleh Dato' Menteri. Aku ngan Mrs Vice President, Najwa kene pakai pakaian tradisional. So baju pengantin jela yang jadi pilihan sebab nak cepat. Tapi aku taknak upload gambar aku bedua ngan Najwa, nanti kene fire ngan Najwa. Mula-mula aku pilih Effa jadi pasangan aku, tapi Effa nak balik Perlis lak petang tu. Melepas aku.hehe..


Antara Santunian yang hadir bagi menjayakan program yang best ni. Dr Saha, Fikri, Dr Baihaqi, Azrai, Hidayah, Dr Naimah, Dr Hasma, Dr Wanie, Kak Aisyah, Kak Syam. Sori yang tak sebut nama. ni je gambar yang aku ade.

Kesimpulan dari program ni, aku sangat2 enjoy dan sangat2 best walaupun meletihkan. Dan aku harap sangat2 dapat join lagi ape2 program sebelum aku balik Indonesia. Aku pandai dah sikit2 cakap utara noo.Thanks to all of you. You all memang best.

5 comments

Welcome Home

Alhamdulillah, aku dah hampir seminggu berada di Malaysia, menghabiskan cuti semester 2 yang sebulan ni. Sesampainye aku kat LCCT, aku dapat rasekan yang Malaysia agak panas berbanding Jakarta. Tapi takpe, semangat pulang amat membara. Dan ketika aku mengambil monorail dari KL Central ke Titiwangsa, aku tak jumpe mane die KLCC ngan KL Tower. Puas aku carik. Ingatkan dah roboh, upenye jerebu kat KL agak teruk disamping aku pun dah lupe celah mane menara-menara tu letak.

Sampainye aku kat Jerantut, aku pun letak beg, ambik kunci motor pegi cari goreng pisang ngan goreng cempedak. Memang masyuk...Lame dah tak pekena sume tu

Dan lusanya, aku bertolak ke Kedah untuk join program YaPEIM yang banyak sangat dah aku tinggal sejak duk Indonesia ni. Lagipun, aku dah lame tak jumpe bebudak ni serta akak-akak YaPEIM ku ni. Cerita program tersebut akan aku post sesehari dua lagi. Yang penting, memang aku enjoy ngan program ni. Sangat best.

Ok, InsyaAllah Sabtu ni kita akan menyambut kedatangan Ramadhan. Selamat berpuasa dan beribadat. Jangan ponteng tau. Bagi member-memberku yang berada di India, Indonesia, Jepun, Mesir, Jordan, US, selamat menjalani ibadah pose di perantauan. Nanti raye aku join korang.

SELAMAT BERPUASA

2 comments

Seribu Kemaafan

Hampir sebulan aku tak dapat update blog aku nih. Ini semua gara-gara masalah internet rumah aku yang menyebabkan router tak dapat digunakan dan hanya laptop Tunku dan Emang (selaku insan paling hampir dengan modem) yang dapat akses internet dan secara rasmi juga bilik Tunku jadi CyberCafe rumah ni...hahaha....Tunku! Makanyaaaa!

Jadi dengan permasalahan connection ni menyebabkan aku tak mampu nak update blog disamping exam minggu lepas yang amat-amat memerlukan lulus semua paper (tapi sangkut gak kat clinical pathology). So keje aku ngadap internet sekali je sehari, tu pun sebeb nak bace paper.

So, aku sangat-sangat meminta maaf sebab tak dapat update ape-ape post (ceh, macam la ade orang bukak blog aku). Tapi mane la tau kan kalau ade yang membace..hehehhe...InsyaAllah aku nak try repair intenet ni sekali lagi hari ni sebelum aku decide untuk menjatuhkan talak kepade company internet ni.

Dan apa yang pasti, insyaAllah aku akan berangkat pulang ke Malaysia sesudah subuh esok dengan hati yang lapangnya (sebab tak payah nak pikir remed). Berangkat jam 6.25 am dan dijangka tiba sekitar jam 10.00 am dan meneruskan misi pulang kampung ke Jerantut. Tak sabo dah ni nak makan. Taknak kantoi pemeriksaan H1N1 kat airport, nanti kene sumbat kat wad. Aku dah serik masuk wad, pastu kat Malaysia kad insuran kesihatan aku tak laku.
So, doa-doakan aku selamat pergi, selamat pulang, selamat sampai, dan dipermudahkan segala urusan.

Tata...Titi...Tutu...Daaa.....

1 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...