Recent Posts

Posts RSS

Program Sireh Pulang ke Gagang 3, Yan Kedah

Alhamdulillah, 14-16 Ogos baru-baru ni, aku telah join program Sireh Pulang ke Gagang di Yan yang telah setahun aku tinggalkan. Aku sebelum balik ke Malaysia lagi dah semangat nak join bila Kak Aisyah gtau ada program masa aku cuti ni. Program ni diadakan di Rumah Anak Yatim Budi, Yan dimana program dimulakan dengan Motivasi untuk pelajar sekolah seterusnya Majlis Pelancaran Program Sireh Pulang ke Gagang peringkat Nasional oleh YB Senator Mejar Jeneral Dato' Haji Jamil Khir (B), Menteri di Jabatan Perdana Menteri.

Ok, berikut sedikit sebanyak cerita dan gambar yang berjaya aku capture sepanjang program;




JUMAAT
Aku dah pegi Yan sejak Khamis untuk persiapan sebelum program. Masa ni kami Tugas aku adalah pegi ke Sungai Petani untuk beli alatan program Motivasi esoknya. Lain-lain Santunian datang malam besoknye sebab masing-masing ada kelas. aku cuti...hahaha...

Mula-mula kami sampai dan dihidangkan Nasi Daging yang dibawa khas oleh abang Pozi dari Kepala Batas. Haji Mat, abang Daud ngan Nasir ditugaskan menjemput seluruh pelusuk masyarakat Kedah.

SABTU
Ok, ini hari pertama program dimulakan dengan sesi Motivasi kepada pelajar-pelajar yang bakal menduduki peperiksaan, sekitar 80 orang. Sesi pertama dimulakan dengan taklimat mengenai H1N1 yang disampaikan oleh 3 orang doktor Santunian kita, Dr Baihaqi, Dr Najwa dan Dr Nasir. Diagihkan gak mask serta sapu tangan untuk demo pencegahan H1N1. Motivasi ni sedikit sebanyak untuk membantu adik-adik untuk apply mana2 IPT lepas diorang habis SPM.

Suasan pagi hari Motivasi. Kelihatan 3 orang doktor kita sedang memberi penerangan dan adik-adik mencuba memakai mask dengan betul lepas dibetulkan oleh doktor2 kita ni

sekitar sesi LDK. Tengok si Effa, senyum semacam je.ni senyum sebab LDK ke, atau sebab aku tengah tangkap gamba? hahaha...Usamah memang pandai bemesra ngan budak2. tgk la gambar kat atas. Memang budak2 suka ngan dia

sesi petang dengan tarian poco-poco dan chicken dance. bukan adik2 yang enjoy, para fc yang bersungguh-sungguh menari. tula, zaman muda-muda dulu taknak belajar. sekarang baru tau nak belajar.akak-akak fc kita segan2 je bila ade kamera focus kat diorang.hahaha...


Lepas penat menari, program diteruskan dengan aktiviti ESQ (muhasabah diri) dimana moderatornya adalah fikri dan Najwa. Macam biasa, ada yang menangis, ada yang tido. Dan seperti biasa yang perempuan yang ramai nangis.

Berakhirlah sudah hari pertama program. Malam tu kami ke Tanjung Dawai menikmati ikan bakar fresh dari laut. Dan Alhamdulillah, rezeki kami, setelah tokei kedai tu diberitahu mengenai rombongan kami, tokei kedai tu pun kate "takpe kak, hari ni saya belanje semua anak2 santun ni.tak payah bayar, amal jariah..." bagus2, kami pun suke. Malam tu kami mengemas dewan untuk program pelancaran esoknya. Aku kena keep in maklumat semua Santunian, sampai mamai kepala aku. Kak Sham pun aku panggil kak Aisyah.haha, maaf kak....


AHAD
Okeh, sudah tiba hari Ahad, hari yang penting. Majlis pelancaran oleh Menteri Jabatan Perdana Menteri. Pagi tu ada Family Day YaPEIM bahagian Utara, tapi takde capture gambo pun. So, kita proceed ke majlis pelancaran je. Antara aktiviti yang dijalankan seperti pertandingan mewarna, pameran Ar-Rahnu YaPEIM, dan persembahan Hijjaz.

Encik Zambri bersama Hijjaz dan semasa persembahan. Waktu ni hari ujan, dan Hijjaz menjemput anak2 Rumah Budi menyanyi. Tak silap, diorang nyanyi lagu Ibu. Sedih dengar, ikhlas nyanyian diorang. Waktu ni gak la abang2 Hijjaz ni depan mata aku, beteri kamera habis. Sempat la borak2 kosong ngan diorang.

hari pelancaran tu hujan. So, mereka2 ni ditugaskan untuk memayungi tetamu2 yang datang. Ni main2 ni, asal nampak kamera, trus posing. Tengah bawak tetamu pun sempat wat peace..hahaha

haa, bukan senang nak pakai pakaian camni. Ni sempena gimik pelancaran program Sireh Pulang ke Gagang oleh Dato' Menteri. Aku ngan Mrs Vice President, Najwa kene pakai pakaian tradisional. So baju pengantin jela yang jadi pilihan sebab nak cepat. Tapi aku taknak upload gambar aku bedua ngan Najwa, nanti kene fire ngan Najwa. Mula-mula aku pilih Effa jadi pasangan aku, tapi Effa nak balik Perlis lak petang tu. Melepas aku.hehe..


Antara Santunian yang hadir bagi menjayakan program yang best ni. Dr Saha, Fikri, Dr Baihaqi, Azrai, Hidayah, Dr Naimah, Dr Hasma, Dr Wanie, Kak Aisyah, Kak Syam. Sori yang tak sebut nama. ni je gambar yang aku ade.

Kesimpulan dari program ni, aku sangat2 enjoy dan sangat2 best walaupun meletihkan. Dan aku harap sangat2 dapat join lagi ape2 program sebelum aku balik Indonesia. Aku pandai dah sikit2 cakap utara noo.Thanks to all of you. You all memang best.

5 comments:

FaRaH AiN said...

waaa..
mcm best je
ko da jmpe juliana lom?

zahm said...

hahaha..memang best pon.. :D
dia xdapat jumpe juliana cuz dia xdatang..ak x bagi datang..hahaha..

lokman, nape pic ak ade satu je..letak la banyak2 sket.. oo...ms vice presiden ko sebut ek..hahaha

syahrul said...

best2...awalnye ko stat cuti lokman?tlg sampaikan salam aku kpd kak aisyah,kak syam n seme yg m'ngenali diri ini...salam mubarak dari sendai,jepun...

Norfadzillah Mohd Rosli said...

wahh...segak pakai baju songket tu...mesti ramai awek terpikat pasni..tak payah le akk tolong carikan dah..haha~

Mohammad Lokman Hakim said...

farahain~ aku xdpt jmpe juliana la.die xde..hahahha

fikri~ cis ko! upenye ko la dalang utama mnybbkan die xdtg.hahaha...sbb tu ak upload gmbo ko 1 je dan x mention mr president.hehehhe...jgn marah

Shah~ ak bru blk sbnanye dr Indon, bru sehari duk umah.cuti sbulan. InsyaAllah nnti ak smpaikan salam ko

Kak Efa~ hehehe, ala kak ni, bkn pkai lame pun.kjap je..xsmpat pikat rmai org.hahaha

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...