Recent Posts

Posts RSS

Cabaran Rafting di Sukabumi


Pada 27 Disember 2010, saya dan 13 rakan-rakan kampus telah bersama-sama ber-rafting mengharungi Sungai Citarik yang terletak di Sukabumi. Hanya gambar dapat mengekspresikan betapa seronok dan excitednya kami ber-rafting. Jom tengok gambar-gambar rafting!






Jarak yang kami tempuhi adalah sejauh kira-kira 9km yang mengambil masa sekitar 1 hingga 2 jam untuk sampai ke finish line. Sebanyak 23 jeram (arus liar) yang perlu ditempuhi sepanjang 9km sungai ini.






Tahap difficulty rafting yang kami lalui adalah di level 3 (intermediate) dimana level 6 merupakan level paling tinggi. Kami dibahagi kepada 3 bot dengan ditemani seorang instruktur bagi setiap bot.






Ini adalah teman-teman yang turut serta ber-rafting. Ada batch 2008, 2009 dan 2010. Bayaran yang dikenakan hanya sekitar Rm70 per orang termasuk sewa peralatan, instruktur, welcome drinks dan makan tengahari. Boleh dikatakan harga yang agak murah.

Ketika kumpulan kami ber-rafting, terdapat satu lagi kumpulan turut sama ber-rafting. Dan di jadikan cerita 3 gadis dari kumpulan tersebut terjatuh ke dalam air lalu dihanyutkan oleh arus yang deras. Terjadilah drama umpama filem Hollywood apabila team penyelamat mendayung dengan cukup bergaya dan macho mengejar mangsa yang dihanyutkan itu dan menangkap seorang demi seorang seperti menangkap anak kucing. Mantap!

Kesimpulannya, sangat seronok rafting ni. Lagi-lagi ketika menempuh jeram yang agak dalam dan tinggi kerana kita pada ketika itu bergerak laju dan akan terhempas dengan kuat. Fuh, kalau tak percaya, cubalah sekali, pasti nak lagi. Mantap!

2 comments

Harimau Malaya Mengaum di Gelora Bung Karno


29 Disember 2010 merupakan tarikh keramat bagi penyokong Malaysia kerana buat pertama kalinya berjaya merangkul piala AFF Suzuki Cup setelah berjaya mengalahkan pasukan Indonesia dengan agregat 4-2. Lebih manis lagi pasukan kebangsaan menjulang trofi kemenangan dihadapan 90,000 penyokong lawan di Stadium Utama Gelora Bung Karno, Jakarta. Sekali lagi dengan jersey "tuah" biru malaysia bersama dengan seluar home yang memang tak matching. Layan je lah!

Kemenangan ini tidak hanya sekadar sebuah kemenangan biasa. Pelbagai kontroversi berlaku sepanjang sebulan kejohanan berlangsung yang menambahkan lagi kemanisan kemenangan ini. Segalanya bermula sebulan yang lalu dimana perlawanan pembukaan Indonesia vs Malaysia menyaksikan Malaysia dibelasah 5-1. Pada ketika itu, saya dan teman-teman pelajar Malaysia di Jakarta datang ke stadium Gelora Bung Karno untuk menyaksikan perlawanan.

Pada mulanya kami menyangka penyokong Malaysia ramai yang hadir tetapi rupa-rupanya hanya sekitar 50 orang. Ketegangan telah berlaku sejak lagu Negaraku dimainkan. Sememangnya saya akui tidak merasa selamat ketika itu kerana penyokong Indonesia telah mula membaling botol, plastik air ke arah kami seawal 5 minit perlawanan. Seorang penyokong Indonesia dengan berani menghampiri kumpulan penyokong Malaysia dan memprovokasi kami dengan kata-kata yang penuh dengan caci maki.

Akhirnya semua penyokong Malaysia dipindahkan ke ruang VVIP dan menambahkan lagi kekecewaan apabila dibelasah 5-1. Untuk pengetahuan, penyokong Malaysia terpaksa dibawa keluar dari stadium menggunakan bas dan terus dibawa ke Kedutaan Besar Malaysia. Kesimpulan dari perlawanan ini, saya merasa penyokong Malaysia tidak sepatutnya ke stadium di Jakarta sekiranya perlawanan membabitkan Malaysia dan Indonesia demi keselamatan anda.

Bermula dari perlawanan ini, Indonesia semakin menunjukkan kehebatan mereka. Dipendekkan cerita Indonesia berjaya layak ke final dan takdir telah menemukan sekali lagi dengan Malaysia. Pelbagai kontroversi antara 2 negara ini memanaskan lagi keadaan. Tak perlu cerita dengan panjang, akhirnya Malaysia menang. Itu sahaja.

Sebelum perlawanan akhir berlangsung, macam-macam perkara terjadi. Saya akan menceritakan sedikit-sebanyak ragam yang berlaku sepanjang persiapan menjelang final di Jakarta di posting selepas ini.

Akhir kata, tahniah sekali lagi kepada Pasukan Malaysia atas kemenangan ini. Ia membuatkan kami di Jakarta ini akan senyum selama berminggu-minggu apabila keluar dari rumah. Syabas!

0 comments

Pasca-Perlawanan Akhir 1st Leg AFF Suzuki Cup 2010


Tahniah! Pasukan Malaysia yang dianggap sebagai underdog berjaya menumpaskan pasukan Indonesia dengan jaringan 3-0 di Stadium Nasional Bukit Jalil. Syabas diucapkan walaupun insiden gangguan pancaran laser sedikit mencacatkan kemenangan.

Saya tidak pandai menganalisis perlawanan apatah lagi memberi komen mengenai taktikal yang telah digunapakai didalam perlawanan sebentar tadi. Posting saya disini hanyalah ingin menceritakan sedikit sebanyak keadaan di Jakarta setelah perlawanan tamat.

Seperti yang dikatakan diatas, topik pancaran laser menjadi tajuk hangat seusai perlawanan tamat. Sebagai contoh, di twitter, terdapat usaha-usaha dari penyokong untuk menjadikan topik #malaysiacheatlaser sebagai trending topic paling popular lalu menengelamkan berita kemenangan Malaysia. Ini terbukti apabila berita ini menjadi berita paling populer di laman berita online Kompas.com. Dengan kapasiti penduduk 10 kali ganda memungkinkan ia terjadi, ditambah pula di Indonesia penggunaan Blacberry adalah suatu yang umum berbanding di Malaysia.

Di akhbar-akhbar online dan forum Kaskus (forum utama di Indonesia) pelbagai tajuk berita diwujudkan yang rata-rata menyalahkan pancaran laser sebagai punca kekalahan. Hanya satu perbincangan sahaja yang saya ketemui setakat ini yang tidak membincangkan mengenai laser melainkan kesalahan pemain dan taktikal yang diguna pakai.

30 minit setelah perlawanan, sengaja saya jalan-jalan disekitar taman perumahan di Jakarta untuk melihat ragam penonton. Rata-rata dari penyokong baik Malaysia mahupun Indonesia telah pulang, hanya tinggal siaran Manchester United vs Sunderland sahaja. Tidak ada sebarang sambutan kegembiraan kelihatan. 3 kali kami disapa jiran-jiran sekitar dengan sapaan "Wah, Malaysia menang ya". Saya hanya tersenyum dan terus tersenyum sahaja. Berdiam itu lebih baik!

Begitu lah keadaan di Jakarta pada malam ini. Kedengaran ada provokasi-provokasi dilontarkan kepada mahasiswa Malaysia namun itu adat di negara orang dan tiada kekecohan terjadi. Sejujurnya saya juga selaku penyokong Malaysia tidak senang dengan insiden pancaran laser sebentar tadi. Namun begitu,perkara sudah berlaku. Biarkan pihak berwajib menjalankan tugasan mereka untuk menahan si pelaku. Malaysia dan Indonesia mempamirkan perlawanan yang cukup baik tetapi malam ini Malaysia bermain lebih baik kerana di hadapan puluhan ribu penyokong sendiri dan semangat membalas dendam setelah dibelasah 5-1 tempoh hari.

Walaupun begitu, football just a game. Biarkan permusuhan habis di padang sahaja. Saya tidak mahu perkara ini berlanjutan yang boleh menggangu persahabatan Malaysia dan Indonesia. Rugi dan malu kepada negara-negara maju melihat kita negara yang membangun ini bergaduh hanya kerana bola sepak. Baik penyokong Malaysia ataupun Indonesia, semangat kesukanan itu lebih penting. Menang kalah adat pertandingan. Damai itu indah!

0 comments

When I First Met You

Since the first time I met you,
I couldn't seem to forget you.
And lately I seem to find,
That you're always on my mind.
I feel so happy around you,
And I thank God that I found you.
At first I thought of you as a really good friend,
But I realized that my feelings there didn't end.

I was so afraid to tell you,
Cos I didnt know what youd do.
Then I heard that you felt the same way,
And those words were so easy to say.

Oh, when I see you smile,
It makes my life worth while.
And since the very start,
You have been in my heart.
When my lifes skies are dark and gray,
You chase all those storm clouds away.

I've never felt this way before,
And honestly that is for sure.
I'm so glad that we did meet,
For now my life is complete.
You're what they meant,
By heaven sent.

2 comments

Pra-Perlawanan Akhir AFF Suzuki Cup 2010


26 dan 29 Disember 2010 akan mencatatkan satu lagi sejarah perlawanan El Clasico Asean dimana 2 pasukan seteru utama akan bertemu di perlawanan akhir AFF Suzuki Cup 2010. Jika di Sepanyol ada Barcelona dan Real Madrid, di Asean kita ada Malaysia dan Indonesia.

2 negara serumpun tapi berbeza fahaman politik menambahkan lagi rempah kehangatan perlawanan, persis seperti Barcelona dan Real Madrid. Kehangatan "permusuhan" tidak hanya di atas padang tetapi juga berlaku di jalanan, warung-warung kopi. Saya tidak mahu menyentuh isu-isu polemik kerajaan/pemerintah diantara kedua-dua negara melainkan hanya mengfokuskan pada "peperangan" 26 dan 29 Disember ini sahaja.

Malaysia dan Indonesia tidak pernah memenangi kejohanan bolasepak Asean yang telah diadakan sejak tahun 1996 dan perlawanan akhir ini akan menentukan negara manakah yang akan pertama kali menyertai Vietnam, Thailand serta Singapura selaku juara kejohanan bagi edisi-edisi sebelumnya. Suka saya di sini meng-review suasana persiapan masyarakat Indonesia menghadapi perlawanan hangat ini dari kacamata seorang penyokong Malaysia.

JAKARTA
Perkataan "Ganyang Malaysia" menjadi slogan utama masyarakat terutama anak muda bagi perlawanan ini. Ini mungkin kerana pasukan Malaysia dibelasah oleh Indonesia 5-1 pada perlawanan peringkat kumpulan tempoh hari. Sekiranya anak-anak muda ini bertemu pelajar Malaysia pasti perkataan "5-1", "ganyang Malaysia" akan dilaungkan. Kami sekadar mendiamkan diri atau sesekali senyum sahaja. Melawan karang ada yang masuk hospital.

Saban hari berita dan dokumentari mengenai setiap pemain timnas Indonesia disiarkan. Keluarga seorang demi seorang pemain ditemuramah malah hinggakan jiran pemain turut ditemuramah. Ini menunjukkan betapa masyarakat disini sangat gembira dan bangga dengan pencapaian timnas mereka layak ke perlawanan akhir.

Di tepi-tepi jalan, di pasar pagi, di stadium, di mana-mana sahaja jersey merah timnas Indonesia dijual oleh kerana permintaan yang sangat tinggi. Jersey bernama Gonzales, Irfan Bachdim, Okto, Bambang Pamungkas menjadi pelaris utama penjualan. Hinggakan berita jualan jersey "sold-out" turut berjaya menempatkan diri didalam kolum akhbar utama. Mantap! Jualan jersey dan t-shirt timnas turut menjadi bahan jualan online utama di website-website tempatan. Jumlah penduduk seramai 220 juta pasti memberi pulangan yang lumayan bagi peniaga. Ditambah pula harga jualan yang murah sekitar RM7.00 untuk sehelai jersey membuatkan ramai yang tidak berfikir panjang untuk membelinya.

Perang psikologi terus-terusan dimainkan didada akhbar dan forum tempatan. Kadang-kala berita yang remeh turut dimasukkan didalam akhbar utama disini semata-mata untuk menaikkan semangat penyokong, mungkin juga dapat menambahkan lagi kebencian antara kedua negara. Pelbagai ragam perbincangan dapat dilihat di forum maya dari hal yang berfakta hinggakan perkara yang tidak masuk akal seperti "Irfan Bachdim diklaim oleh Malaysia". Namun begitu mereka-meraka yang mempunyai tingkat edukasi yang tinggi disini seringnya mengabaikan sahaja berita sedemikian. Tidak mengapa, adat alam maya-alam tiada sempadan. Apa-apa sahaja boleh disiarkan. Hanya segelintir golongan sahaja yang mudah terpancing dengan berita sedemikian. Saya percaya masih ramai teman-teman Indonesia saya di luar sana tidak mudah terprovokasi dengan hal seremeh ini.

Berikut merupakan sebahagian suasana pra perlawanan akhir yang akan berlangsung malam esok. Saya kurang tahu bagaimana sambutan masyarakat Malaysia akan perlawanan ini, adakah semeriah dan sefanatik penyokong tegar "sang Garuda". Namun apa yang pasti, sebagai penyokong Malaysia, saya mengharapkan negara kita memperolehi kemenangan. Tapi apa yang lebih penting, saya mengharapkan kedua-dua penyokong menjaga semangat kesukanan masing-masing. Elakkan berlakunya hal-hal negatif kerana kita semuanya bersaudara. Adakah saya akan ke Stadium Gelora Bung Karno 29 Disember ini? Oh pastinya tidak kerana saya dah serik pada perlawanan sebelum ini.

p/s: Semoga maju jaya buat pasukan Malaysia. Menang atau kalah adat perlawanan yang penting semangat kesukanan itu diutamakan. Jangan menang bersorak kampung tergadai. Majulah sukan untuk negara.

3 comments

Jangan Bagitau Mak Saya


Don't Tell My Mother merupakan sebuah rancangan dokumentari berkaitan traveling yang disiarkan di saluran Nat Geo Adventure, di hos kan oleh Diego Bunuel yang mempunyai wajah iras-iras Asthon Kutcher. Traveling yang dilakukan didalam rancangan ini bukan sebarang traveling dimana pihak rancangan berkunjung ke wilayah-wilayah bergolak serta berbahaya seperti Afghanistan, Palestin, Congo, Korea Utara, Johannesburg, Balkans, dan yang sewaktu dengannya.

Ironinya, tajuk rancangan ini sangat-sangat bertepatan dengan situasi sebenar di dunia ini-"Jangan bagitau mak saya yang saya nak pergi ke tempat-tempat yang bahaya". Saya sangat mengakui ia, sungguh jarang sekali saya akan memberitahu kepada Ibu saya apabila mahu melakukan sesuatu perjalanan atau kegiatan yang sedikit berbahaya atau berisiko. Perkara ini bukan sahaja berlaku didalam diri saya sendiri malah teman-teman saya turut mengatakan perkara yang sama, tidak memberitahu kepada ibu melainkan kepada bapa sahaja.

Kenapa Ibu tidak Bapa? Kerana sifat sayang dan risau berlakunya sesuatu kepada anaknya mendorong ibu melarang kita melakukan aktiviti-aktiviti berisiko. Kenapa bapa tidak kisah? Rasa ragu akan tahap keselamatan anak masih ada sekelumit dalam diri seorang bapa namun kerana dia adalah lelaki, memahami dan tahu anak lelakinya mampu berdikari dalam menghadapi keadaan-keadaan sulit. Bapa sekadar bertanya tahap keselamatan bagaimana, ada bantuan atau tidak sekiranya berlaku sebarang kesulitan dan sekiranya dia berpuas hati dengan jaminan keselamatan yang diberikan maka cukup untuk meyakinkan dia.

Hampir 4 tahun saya menuntut di IPT, saya rasa sudah banyak aktiviti yang dilakukan diluar pengetahun ibu melainkan bapa sahaja. Snorkeling, rafting, hiking dan macam-macam lagi. Betul kata rancangan tersebut, Don't Tell My Mother dan diakhir iklan rancangan tersebut dipaparkan scene ibu kepada hos menjerit marah apabila hos terkantoi berkunjung ke wilayah berbahaya.

p/s: tidak beritahu ibu tidak bermakna tidak sayangkan ibu, cuma skill untuk dapat kebenaran, Sekurang-kurannya ayah dah tahu kan. Bila ibu melarang dan kita still mahu melakukannya, nanti akan timbul rasa tidak sedap hati. Saya sayang ibu saya....

0 comments

Ekspedisi Mendaki Gunung Selamet 2008


Sekumpulan mahasiswa perubatan Malaysia telah mengadakan satu ekspedisi mendaki Gunung Slamet yag terletak di Kabupaten Tegal, Jawa Tengah Indonesia. Walaupun sebenarnya ekspedisi ini di adakah pada Disember 2008, kira-kira 2 tahun yang lalu, sengaja saya menulis kembali pengalaman-pengalaman berharga sepanjang ekspedisi diadakan.


Gunung Slamet merupakan gunung berapi yang masih aktif dan mempunyai ketinggian 3,432 meter dan dikatakan gunung kedua tertinggi di Pulau Jawa setelah Gunung Semeru (3,626 meter). Berikut sedikit coretan sepanjang ekspedisi dijalankan.

HARI PERTAMA
Hari pertama, rombongan bertolak dari Stesan Bas Grogol Jakarta menuju ke Brebes (kalau tak salah) dimana perjalanan mengambil masa selama 12 jam menaiki bas yang berkerusi maha sempit, mengalahkan seat AirAsia. Perjalanan yang diselang-seli gelagat manusia yang tidak pernah dilihat di Malaysia cukup menyakitkan hati tapi pada sisi lain, lawak pun ada. Rombongan sampai ke Brebes sekitar jam 10 pm dan perjalanan diteruskan ke Guci (kaki gunung) dengan menaiki angkotan selama kira-kira sejam.

HARI KEDUA
Hari kedua, hari pendakian bermula. Kami memulakan pendakian dari base camp sekitar jam 9 pagi bersama 3 orang anak tempatan sebagai guider.



Pendakian Gunung Slamet perlu menempuhi 5 pos untuk sebelum ke puncak. Sepanjang pendakian pada kalima-lima pos ini, pendaki akan menempuhi trek hutan dan tidak seperti Gunung Kinabalu, tiada sebarang kemudahan laluan yang disediakan sepanjang pendakian melainkan laluan yang dibuat sendiri oleh para guider. Pendakian mengambil masa selama 2 hari dimana hari pertama digunakan untuk sampai ke pos terakhir iatu pos 5. Dari pos 5 untuk ke puncak gunung mengambil masa sekitar 3 jam untuk sampai dan selebihnya digunakan untuk turun semula ke base camp.

Apa yang menariknya di gunung ini, tiada sumber air semulajadi yang boleh didapatkan disepanjang perjalanan seperti sungai melainkan bekalan air untuk segala keperluan dibawa sendiri dari base camp. Bagi pendakian selama 2 hari, kami membawa bekal kira-kira 7.5 liter air (5 botol air besar), sebagai bekal untuk minum, memasak, wuduk, dan melepaskan hajat.



Kami sampai ke pos 5 sekitar jam 3 petang dan suhu kedinginan mula terasa. Seperti yang dilihat pada gambar diatas, asap berkepul-kepul mula keluar dari mulut kami. Maka jakunlah kami sebentar bermain-main asap sejuk ala-ala duduk UK. Almaklumlah, study di Indonesia tak merasa seperti kawan-kawan yang study di negara Manchester United itu. Jadi setelah man-jakun-kan diri sebentar, khemah mula dipasang kerana kami akan berhenti berehat sebentar disini sebelum meneruskan perjalanan ke puncak.

Suhu yang terlalu sejuk membuatkan saya merasa tidak begitu selesa. Urusan berkaitan air menjadi sangat sulit ibarat orang Pahang berkata "cinte sungguh". Kepala mula berdenyut-denyut, mungkin kerana terlalu dingin, letih juga mungkin keranan berada di altitude yang tinggi. Sweater 2 lapis masih tidak mampu menahan kedinginan yang menusuk-nusuk tubuh yang sudah sedia kelaparan ini. Setelah membelasah Pop Mie panas-panas, seorang demi seorang mula merebahkan tubuh didalam sleeping bag masing-masing. Pada sekitar jam 5 hari sudah gelap seperti magrib dan semuanya sudah selamat didalam mimpi masing-masing.

1.00 AM HARI KETIGA
Kami dikejutkan oleh teman-teman. Perjalanan masih belum selesai dan pemburuan kami untuk melihat matahari terbit di puncak gunung masih menanti. Mengikut perkiraan, pendakian dari pos 5 ke puncak mengambil masa kira-kira 2 hingga 3 jam dan pendakian perlu dimulakan awal bagi tidak melepaskan detik-detik pemburuan matahari terbit tersebut.

Pendakian seterusnya adalah pendakian paling mencabar kerana struktur tanah yang bakal ditempuhi bukan lagi tanah berumput melainkan hamparan tanah berpasir bekas larva tanpa sebarang tumbuhan dan mempunyai kecuraman lebih dari 45 darjah. Kami diberi pilihan untuk ikut naik ke puncak atau bagi yang tidak berdaya dibenarkan tinggal di khemas masing-masing. Oleh kerana semua nak naik, takkan kita nak tinggal sorang-sorang kat khemah kan. Terpaksalah meneruskan pendakian.


Pendakian ke puncak sememangnya menguji kesabaran dan kekuatan mental. Tidak hanya kedinginan menemani, tiupan angin sememangnya sangat kuat kerana tiada pohon-pohon disekeliling untuk menahan tiupan angin dingin puncak gunung. Keadaan pendakian ibarat seperti anda merangkak di atas curaman pasir, apabila memijak pada tanah, anda akan sedikit tergelongsor ke bawah semula. Amat meletihkan dan didalam hati saya tidak berhenti-henti menyatakan menyesal mengikut naik.

Panduan pendakian hanya berdasarkan suluhan lampu picit yang dibeli di Carrefour, lampu yang paling murah serta jeritan sahut menyahut. Tiada tali, tiada walkie-talkie mahupun GPS. Saat genting apabila salah seorang dari kami dihempap batu yang agak besar yang jatuh bergolek dari atas. Salah seoarang dari kami juga hampir-hampir tergelincir dari pendakian namun sempat berpaut pada kaki salah seoarang dari kami.

Betul kata orang, yang indah sukar didapatkan. Pada ketinggian tersebut, kira-kira 3000 meter, kami dapat melihat keindahan titik-titik cahaya dari perkampungan sekitar kaki bukit. Maha Suci Allah, pemandangan sanggat indah kerana titik-titik cahaya tersebut tersangat luas. Namun kamera saya tidak dapat merakamkan pemandangan tersebut dengan jelas kerana wap-wap air mula mengaburi lensa dari dalam.

PUNCAK GUNUNG SLAMET (HARI KETIGA)
Setelah 3 jam bertarung dengan pendakian, akhirnya kami sampai jua ke puncak. Saya antara kelompok terakhir yang sampai ke puncak dimana kelompok pertama telah sampai sejam awal. Semput punya pasal la ni. Perkara pertama yang dilakukan; mengibarkan Jalur Gemilang!


Anda dapat melihat betapa ketatnya muka-muka kami semua dek kerana suhu terlalu dingin serta angin kencang yang bertiup, menambahkan lagi aroma kedinginan ini. Namun begitu segala sesalan mendaki gunung ini hilang apabila selamat tiba di puncak. Nasib kami kurang begitu baik pada hari tersebut kerana kabus terlalu tebal menyebabkan matahari terbit tidak kelihatan.




Setelah bergambar bersama-sama, kami solat Subuh. Tiada air dibawa maka bertayamumlah kami dengan debu-debu sulfur. Diulangi debu-debu sulfur. Ya, anda dapat lihat tanah berwarna hijau didalam gambar tersebut dan ia adalah sulfur. Ini kerana kami solat dilereng kawah gunung berapi yang masih aktif. Pertama kali didalam hidup saya bertayamum dengan debu sulfur, juga pertama kali solat di ketinggian 3,400 meter dan lagi sekali pertama kali solat didalam kawah gunung berapi aktif yang masih mengeluarkan asap! Pengalaman yang tidak akan anda dapat di Malaysia.

Setelah selesai solat Subuh, kami meminta guider membawa kami ke kawah bersebelahan namun tidak dibenarkan kerana takutkan bahaya asap beracun sulfur. Sekitar sejam kami di puncak, akhirnya kami turun semula ke pos 5. Oleh kerana struktur berpasir, kami hanya menggelongsor menuruni puncak tersebut. Hasilnya kasut futsal saya haus tapak dan short yang dipakai luar koyak rabak. Takpe la, nak cepat punya pasal.

Sampai di pos 5 sekitar jam 7 pagi, kami bersarapan dan tidur sebentar sebelum pulang ke base camp sekitar jam 11 pagi. Perjalanan turun sedikit cepat dan tidak terasa keletihannya. Kami menginap satu malam lagi di Guci sebelum pulang ke Jakarta keesokkan harinya. Aktiviti selanjutnya adalah mandi air panas serta memenuhi perut. Berikut antara kenangan istimewa sepanjang ekspedisi berjalan;
  • Penjual buah salak didalam bas tidak akan berhenti bising menjual buah salaknya sampai habis seguni salak yang dibawa. Ini namanya memaksa penumpang beli agar dia diam!
  • Macam-macam jenis penjual akan naik bas untuk menjual makanan mereka seperti Mijon (Mizone didalam pelat Jawa), Tauhu sumedang, Piscoknat (Pisang Coklat), Pop Mie, Kopi dll.
  • Seorang makcik membawa speaker box menyanyi dangdut di setiap telinga penumpang walaupun kita pura-pura tidur. Nak duit punya pasal
  • Bas kehabisan minyak ditengah jalan walaupun dah isi minyak sebelumnya. Nak jimat duit minyak punya pasal
  • Di kedai makan, order lah jus strawberi tapi jawapan pelayan strawberi habis. Walhal kat belakang kedai makan tersebut seluas alam kebun strawberi
  • Bila anda order satay arnab, daging arnab tersebut baru akan dihiris dari arnab tersebut. Jadi daging fresh cuma tidak diperap
  • Shahli dan Wahidi hamipr tersesat ketika turun dari puncak. Alasan mereka tersesat, mereaka turun ikut arah angin sebab tidak jumpa penanda jalan
  • Pertama kali diprovok secara berhadapan dengan seorang pakcik didalam kereta api yang tidak habis-habis dengan hujahnya mengenai kemerdekaan Malaysia
Hasilnya, kami berjaya menakluk gunung kedua tertinggi di Pulau Jawa walaupun ini kali pertama saya mendaki gunung. Pulang ke Jakarta badan sengal-sengal. Tapi hasilnya kami puas hati. Dulu nak share didalam blog tak kesampaian. Akhirnya post ini terdelay selama 2 tahun.

0 comments

Posting Bergambar


Selepas ini posting blog ini akan bertemakan cerita bergambar

0 comments

Akhirnya Sekali Lagi

Melihat tarikh posting terakhir 17 April 2010 menyedarkan saya bahawa blog ini telah lama ditinggalkan. Kekangan masa menjadi faktor blog ini terbengkalai, walaupun hakikat sebenarnya adalah malas. Namun begitu setelah melihat beberapa blog teman-teman, timbul semangat untuk meneruskan semula blog ini.

Semoga rasa malas tidak sekali lagi menjadi alasan untuk tidak mengupdate blog!

0 comments

Medical Application for iPhone/iPod (Med Student Must Have it)

There is many medical application available to download in iTunes but which one helps more? Especially for medical student who are still not familiar with medical term, stuff and disease. So, today I want to show you one simple medical application that are really-really and really helping and for sure it's free.

The app is Medscape


So, what we have inside this app.
  1. Thousand of drug database for medical treatment (updated)
  2. Disease review (complete with clinical sign, DD, treatment, medication, pathophysiology, complication, contraindication and many more)
  3. Clinical Procedure and examination
  4. Drug interaction
  5. Medical article
easy and friendly menu interface

I will review one by one function on this app that can helps us more. Check it out!


DRUG, OTC and HERBALS
Just take a look on this screen-shot review. For me learning and describing by picture is easier than an essay. So we take a NSAID (Non Steroid Anti Inflammation Drug) as an example on this subreview.

This friendly-interface menu allow us to search any drug we want easily. So, after we select celeloxib as a drug we want, this menu will appear;

So just tab on what choice you want. Whether dose, pharmacology, interaction, side effect, contraindication, brand name or cost. It's very easy and helpful.

Worried the drugs information are outdated? This application will updated every time and there is more than 6000 generic-brand drugs, and herbals inside.


DISEASE and CONDITION
Its interface just same like drug interface, easy and friendly. So we take rheumatoid arthritis as our example.
There is complete medical information each disease you want.

Some medical information screen-shot;
It have almost 3,200 disease information inside. Worried these information are wrong? Don't worry, every information come with its own references.

reference for every information


CLINICAL PROCEDURES & EXAMINATION
Just same as before, easy and helpful.


DRUG INTERACTION
Some drug have interaction if they combined. By this apps, you can choose what drug you want to prescript and check whether it have interaction each other or not. Some screen-shot
interaction between agonise and antagonise opioid drug

MEDICAL NEWS
Updated medical news or journal from physicians, specialist, pharmacies, researchers around the world


On this version (2.0), it also enhance with multimedia tutorial such pictures and video. But this tutorial need an internet connection to view it.
mouth to mouth ventilation (CPR) pictured tutorial


WHAT, WHERE, WHY, HOW?
Ok, this application compatible with all iPhone OS >3.0, iPod Touch and iPad and can be download from iTunes. Free of charge and you need to have Medscrape account by signing up when your first time launch the app-and it also free of charge. Then just follow some simple instruction to finish the installing process. On this time you need internet connection to download the information. Only takes 15 minuted depend on your connection.Piece of cake, just follow the instruction.

Am I need internet connection to use this app?
No, you can use it offline. That why you need to download first all the information when your first time launch it. You just need an internet connection when you want to update the database and news. So if you lost in Amazon, you still can use this app.

How to update the database?
Just with one tab, it will update automatically itself.

Hope this information can helped all of you to have an useful app. Sorry if my English bad, and whoever already try this app, just share with us. Sharing is caring. Enjoy your app.

3 comments

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...