Recent Posts

Posts RSS

Ku Sedar Akhirnya

Tengahari tetiba pam air mati. Cucuk punya cucuk plug tetap tak hidup. Kolah semua dah mula mengering. Pak Doni selaku pemilik rumah sewa ni tiada kat rumak pula. Tapi kalau ada pun selalunya masa tindakkan beliau sedikit menguji kesabaran. Tapi jangan buat hal beb, takde air ni kes hidup mati ni. Banyak program tergendala.

Magrib, budak ni call pak Doni. Tak sampai 30 minit dah terpacak depan rumah. Wah, dapat hidayah maulidur rasul ke apa ni. Bincang punya bincang akhirnya kes selesai. Sambil dia menyelesaikan kerja, aku pun buat-buat la borak, karang sunyi pulak orang tua ni.

Aku : jadi pak, kita guna air pemerintah buat sementara ya?
Pak Doni : bukan air pemerintah, tapi air di atas (sambil tunjuk-tunjuk ke atap, ataupun niat dia tunjuk ke langit)
Aku : *tengok-tengok ke atas, memikir ada sistem penyimpanan air baru ke buat spare kat atas atap. aku memang tak dapat tangkap langsung isi tersirat beliau*
Pak Doni : Air itu kan milik Allah. Pemerintah cuma mengelola. I'm muslim (sambil buat troll face)

Terima kasih pak Doni kerana menyedarkan kami. Tak sia-sia bapak imamkan solat Magrib bulan puasa lepas. Lepas ni kami janji kami akan ikut cakap bapak seperti anak-anak yang soleh. Aku terkena lagi beb malam ni!

p/s: air pemerintah ni bermaksud air paip yang di supply oleh government yang ada meter air kat luar rumah tu. demi menjimat bil, ramai pakai pam air untuk sedut air dari bawah tanah.

2 comments:

Nadhirah Ahmad said...

klasiknya guna pam air. kt mesia kt kg2 j dpt air cmtu

Mohammad Lokman Hakim said...

kat sini bnyk lg org pakai.sebab air mahal.kata tuan rumah tu la.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...