Recent Posts

Posts RSS

Pagi yang Indah

Perasaan dia bercampur-campur. Antara takut, seram, marah, insaf, malu, bingung bertalu-talu menyergah fikiran pada pagi itu.

Pertama-tama aku ingat aku berada di tingkat 5 Highland Tower. Ada orang pagi-pagi mengamuk kena on call kerja tendang tiang seri apartment lalu runtuh lah bangunan usang ini menyembah bumi. Aku takut.

Aneh dengan sikap diri sendiri yang sentiasa terpengaruh dengan filem-filem di dunia fana luar sana, aku sedar yang sepanjang aku hidup aku mana pernah tinggal dekat apartment, jadi nak runtuh kepala bana apa kan. Tiba-tiba perasan lain pula menerjah.

Panas di dada dah nak sampai ke otak, apa ke hal kejadian berlaku pagi-pagi di hari Sabtu ni. Tau tak Sabtu tu ibarat kekasihnya Ahad. Sabtu itu lambang pintu gerbang masuknya ke dunia yang bebas. Hari yang tidak perlu berfikir harus berdesak-desak di atas jalan raya; berkeringat; untuk menuju penjara dunia. Hari untuk memanjakan diri sendiri! Aku marah.

Namun dalam emosi marah, terbit rasa syukur. Aku masih mampu bangun dengan berdaya tanpa sebarang kecacatan. Andai kata betul-betul di tingkat 5 Highland Tower tadi, aku tak tau nak menjawap apa dah dengan malaikat Mungkar dan Nakir. Subuh aku belum sembahyang lagi ni. Belum kes mulut aku lancar mengucapkan kalimah-kalimah carutan kasar lepas celik mata ketimbang membaca doa syukur terjaga dari tidur dengan aman. Naya juga aku sendirian di dalam lahad menggigil cari alasan nak menjawap depan malaikat. Aku mengelus dada tanda syukur.

Selang beberapa detik, aku sedar aku harus malu pula. Apai yang sedang bersiap cukur jambang dekat cermin nak ke majlis convocation memerhati tingkah aku sambil ketawa. Cibai Apai, bila masa ko masuk bilik aku, dan kenapa waktu ini, bukan hari besok, bukan siang nanti. Kenapa sekarang, kenapa! Aku malu.

Seraya Apai berkata, "dah-dah la tu, bangun la. Pergi sembahyang, lepas tu hantar aku ke hotel Pullman". Baru aku sedar sepenuhnya dengan apa yang berlaku. 

                                                                   *         *         *

Kes ni dah banyak kali berlaku. Aku tak tau patut ke tak aku report ke tuan rumah. Siapa harus dipertanggungjawap ni? Nak bertukang betulkan, aku takut seluruh isi rumah baling Molotov Cocktail ke bilik aku. Tapi ni hari Sabtu, pukul 6.15 pagi. Diulang 6.15 pagi. Aku nak landing mana lepas ni?

Gambar tempat kejadian 'runtuhan' Highland Tower tingkat 5 blok 2 setelah semua mangsa berjaya diselamatkan
p/s: aku belum decide nak sambung tidur kat mana sekarang. Makan indomie telur sebungkus dulu buat tenangkan fikiran. Dan tahniah Apai atas majlis convocation hari ni. Kalau ada makanan lebih bungkus-bungkus lah bawa balik ye.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...