Recent Posts

Posts RSS

Jom Makan di Asrama

Kalau ingat-ingat zaman muda-muda dulu kalau kat asrama, selain kantin, dewan makan jela yang jadi sumber makanan setiap hari walaupun menu yang sama,tak sedap. Itulah makanan yang mengisi perut kami selama 5 tahun, lame tu kalau dikira-kira,dan kat situ jugak tempat kami beramah mesra dengan akak dewan makan-agar boleh dapat buah extra, takpun dapat ayam 2 ketul ke. Hari ni hari Khamis. Menu makan tengahari hari Khamis merupakan antara yang boleh tahan sedap la antara hari-hari lain. Menunya

Hari Khamis
Kari daging (kadang-kadang pekat,kadang-kadang cair)
Sayur kangkung
Buah Jambu Batu (biji jambu tu kami kikis guna hujung tray besi)
Air Masak

Kari daging asrama boleh tahan sedap. Selalunya, ramai budak-budak puasa sunat Khamis. Jadi time makan tengahari tu, kami pun menghulur tupperware, nak isi lauk kari tu sebab lauk makan malam tak sedap (tauhu kuah air!). Kelebihan baik dengan akak dewan makan (mak cu, kak nor), = boleh dapat reserve lauk tanpa interview yang panjang lebar. Hulur tupperware, cakap untuk 5 orang, dia pun sengih sambil mengisi. Siap dapat extra lagi. Tapi bagi yang kurang familiar ngan akak-akak ni, mesti kene soal siasat dulu, takut diorang tipu. Tu la junior-junior ni, lain kali peramah skit ngan orang sekeliling.

Hari khamis makan memang puas. Kira cukup rasa la kari tu. Dah la bayar singgit je untuk sehari. Nasi penuh satu tray. Makan pagi lagi, lunch, petang, dinner, supper. Tu yang gemuk duduk kat asrama ni. Tapi sekarang, bila dah bergelar x-student, mana nak cari makan murah macam tu. Conform tak dapat. Bagi adik-adik yang bakal makan tengahari jap lagi, selamat menjamu selera. Ucapan ikhlas dari senior anda yang rindukan makanan harian anda..

Dewan Makan Tahap tahun 2006

8 comments:

aQLa zUbAiR said...

kenangan....kenangan...huhu

Redz da Tsar said...

~hehe.. DUk indon kire murah lagi makan kot... haha.. Tapi seyes, bukan stakat dema je dirndui, tapi segalanya ttg sek men

Mohammad Lokman Hakim said...

smkn lame tinggalkan skolah, smkn rndu suasane dlu2..

akalili~ape g, turun la tahap jbli perak ni..mcm best je.hehehe

duan~indon pun lbh krg cam jrtt gak hage die.tp ok la, xmahal.ade la lbh skit2 duit nak buat shopping.hahahha

Nadhirah Ahmad said...

leh jupe j. hop mrh gtu. malah lebih murah. mu bg seposen, mu mkn nasi mnyk nsi dgang air, kuih dgn harga seposen. klu mu nk byr. sbb tu mse rye. mu nk byr xpe

rasydan said...

hmmm...ingat lagi ye menu2 kat skolah..ni mmg sayang gile kat dema ni. tapi ye gak, baru aku ingat zaman dulu...ambik tupperware pastu akak2 tu soalsiasat...susah gak nak lepas interrogation tu..huhu...dah teringat zaman skolah...kalau aku ada ngan korang sampai form 5...macam mane la agaknya yek..

kand@ said...

aku teringat sotong longkang..
hu3

zoe sawyer said...

ko dlu asrama mane?

Mohammad Lokman Hakim said...

dema2...tula, banyak tul bende best brlaku kat sane..antara tmpt2 best u dikenang.dema..hahahha...syok weh..sotong longkang...smpai skrg dlm hidup aku, skali je aku makan,tu pun mase ade kem kadet polis.trpakse...

zoe~ak skoloh bese je..hehehhe

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...