Recent Posts

Posts RSS

Mau Hilangkan Rasa Pedas?

Alhamdulillah, minggu cuti raya dah habis berlalu dan memberi makna episod belajar-belajar-dan belajar menjelma kembali. Dan alhamdulillah gak cuti ni aku berjaya mendapatkan benda idaman aku.

Back to our business, sedikit tips bagi mereka yang mengalami masalah kepedasan akibat tergigit lada ataupun makan sambal ataupun memang jenis tak tahan pedas. Terutamanya bagi mereka-mereka yang berlidah Kelantan yang memang agak tidak tahan dengan makanan pedas berbanding dengan mereka yang berlidah Jawa ni. Sebabkan di Kelantan kebanyakkan makanan dimasak dengan rasa manis memonopoli berbanding masakkan Jawa yang sememangnya disulami dengan cabai.

Ok, so bagi yang merasa teramat pedas setelah makan, pasti akan melekat pedas di lidah walaupun dah bergelen minum air. Jadi cara tercepat nak menghilangkannya adalah ;
  • ambik secubit dua atau secukup rase gula
  • kepat-kepat (kemang) gule tadi sehingga hilang pedas
  • kalau pedas lagi, kepat lagi gula sampai hilang
Ni sedikit sebanyak petua yang diambil dari orang-orang tua. Rase-rasenye mujarab sebab aku selalu buat dan menjadi la. Selamat mencuba...

nota kaki : lidah orang merokok juga kebal pada pedas. secara saintifiknya tak sempat nak cari.

6 comments:

nad said...

minum jus.

Mohammad Lokman Hakim said...

nad~jus bekesan gak tapi kurang praktikal berbanding gule sebab gule sentiasa ade kat dapur tapi jus kadang ade kadang xde..

emm,setuju dengan pndapat sye? hehhee

[e.i.y.k.a.a] said...

lokman, iphone tuh ko bli pki paypal ek?
cmne gne paypal tuh?
ak xpnah plak bli brg on9 gne paypal.. sbb slalu bli brg local. so gne bank transfer je.
btw, tahniah dpt bli iphone! haha. :)

Mohammad Lokman Hakim said...

eika~ak bli ngan budak local.mls la nk gne ebay, leceh..paypal lg mdh kalau gne krdt kad, so ak bli gne cash...blh tgk barang dlu bru puas hati..hahaha

mne la korg tau ak bli ni...hahaa...sengkek la aku slme 1 sem.huuhuhu

[e.i.y.k.a.a] said...

hehe. bknnye ramai pn yg gne iphone dlm batch. kau sorg je kot. mne laa x glemer. hahaha.

ok2. now i get it. thnx! :)

Mohammad Lokman Hakim said...

kalu pakai iphone pun kalau sengkek xgune gak..sian aku...hahaha....korg ptt blanje org miskin cm aku mkn tau.huhuhuhu

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...